Sergeant-majoor Maurice ontvangt Rode Erekoord voor uitzonderlijke inzet

Tijdens het bataljonsappel van 17 Pantserinfanteriebataljon Garde Fuseliers Prinses Irene (17 Painfbat GFPI) heeft Sergeant-majoor Maurice uit handen van de Bataljonscommandant het Rode Erekoord ontvangen. Een bijzondere onderscheiding voor militairen die zich onderscheiden door bijzondere inspanningen, toewijding en loffelijk handelen.
Langdurig excellerend in dienst van het bataljon
Smi Maurice begon zijn loopbaan als fuselier en groeide uit tot een gerenommeerde en gewaardeerde onderofficier binnen 17 Painfbat GFPI. Sinds 2007 bekleedde hij diverse functies binnen het bataljon, waaronder groepscommandant, opvolgend pelotonscommandant (OPC) en compagnies sergeant-majoor (CSM). Daarnaast speelde hij een cruciale rol binnen de staf, zowel op compagnie- als bataljonsniveau.
Ook buiten 17 Painfbat GFPI maakte Smi Maurice indruk. Tijdens zijn uitzendingen naar Afghanistan (ISAF), Mali (met het Korps Commandotroepen) en Litouwen (eFP) bewees hij keer op keer zijn waarde als onderofficier en leider. Zijn bijdrage aan het gevechtsgereed en gevechtsbereid maken van eenheden is ongekend en wordt door collega’s breed erkend.



Een welverdiende onderscheiding
Met zijn jarenlange inzet, diepgaande vakkennis en onwrikbare loyaliteit is Smi Maurice een voorbeeld voor zijn collega’s en een steunpilaar binnen het bataljon. Zijn vermogen om complexe problemen op te lossen, helder te communiceren en zijn team vooruit te helpen, maken hem een militair van uitzonderlijke klasse.
Om die reden is hij nu onderscheiden met het Rode Erekoord, dat in front van zijn eenheid en gezin werd uitgereikt. Deze eer valt slechts een selecte groep militairen ten deel en onderstreept de buitengewone toewijding van Smi Maurice.
Van harte gefeliciteerd, Smi Maurice, met deze bijzondere erkenning!
Rode erekoord
Militairen ontvangen het rode erekoord wanneer zij zich onderscheiden door bijzonder gedragingen, bijzondere inspanning, toewijding of loffelijk handelen. Het onderscheidingsteken bestaat uit een ponceaurood koord met gouden nestels en wordt gedragen op de linkerschouder van het Dagelijks Tenue.
Historie rode erekoord
Het rode erekoord, is een van oorsprong Frans onderdeel van een uniform en heet daar een Fourragère. In Nederland en ook in andere landen is het een waarderingsonderscheidingsteken, een aanduiding van een functie of een collectieve onderscheiding die aan een vaandel wordt gebonden en door alle militairen van een eenheid wordt gedragen.
De Fourragère werd volgens sommige bronnen ingesteld door Keizer Napoleon I maar is volgens legenden ouder; de Hertog van Alva zou de soldateen van een eenheid die voor de vijand op de vlucht sloeg als waarschuwing een koord om de hals hebben laten dragen. Aan dat koord zouden zij worden gehangen wanneer zij nogmaals op de vlucht sloegen. Een volgende maal waren zij in het gevecht zo dapper dat zij het koord als onderscheiding bleven dragen.